dimecres, 27 de març del 2013

Bunyols de l'Empordà

No ús espanteu, no ús heu equivocat de blog, ja sé que la temàtica d'avui no te gaire a veure amb el que escric habitualment, però com que ja estem a Setmana Santa i a mi m'agraden molt aquest tipus de tradicions, avui ús he volgut portar un trosset de la meva terra en forma de dolç em refereixo als Bunyols de l'Empordà. 

Potser a alguns ús sonaran a Xinès, però de ben segur que coneixeu els "Pestiños", les "Torrijas" o els "Roscos", cada zona té els seus dolços típics.

Antigament era tradició fer-los casa, però per desgracia i cada cop més, la tradició passa per anar a la pastisseria més propera a comprar-los. 

Personalment recomano aquesta recepta, perquè no cal ser un xef expert, jo l'he feta i surten boníssims, ho puc assegurar. A més no em direu que no val la pena només per la satisfacció de menjar uns dolços fets a casa per nosaltres mateixos. 

Mireu quina bona pinta que fan


Anem per la recepta

Ingredients

 

- 625 gr de farina (i una mica més a ull fins que ens lligui bé la massa)
- 150 gr de sucre
- 65 gr de mantega
- 35 gr de llevat premsat
- 7 gr de sal
- 4 ous
- 250 ml de llet
- 15 gr de matafaluga en gra
- 12 gr Ratlladura de la pell d’una llimona
- Oli per fregir els bunyols

Preparació

 

Escalfem la llet i quan estigui ben calenta, sense que arribi a bullir, hi posem la matafaluga i ho deixem tapat infusionant.

Barregem bé en un bol la farina amb el sucre, la mantega, el llevat i la sal, fins obtenir una mescla homogènia, però bastant seca.

Mentre la llet encara sigui una mica calenta, l’afegim al bol (nosaltres no colem la matafaluga, també la incorporem) i la barregem amb la resta d’ingredients. Mentre anem pastant hi posem la ratlladura de llimona i els ous, un per un.

Ho passem al marbre i pastem fins que la massa estigui uniforme i ben lligada, i no gaire enganxosa. Si no se us desenganxa dels dits aneu-hi afegint farina de mica en mica fins que adquireixi el punt adequat, i llavors podreu seguir amassant.

Deixarem reposar la massa en el bol tapat amb un drap, durant un parell d’hores, fins que dobli el volum, en un entorn tebi i sense aire.

Per donar-los forma anem agafant la massa segons la mida que vulguem que tinguin els bunyols, i amb les mans enfarinades en fem boletes; en el moment de posar-los a la paella amb l’oli roent, posem el dit al mig de la bola per fer-hi un forat.

Quan els bunyols estiguin ben rossos, els girem, i després retirem a un plat amb paper absorbent durant un moment. Ràpidament, mentre encara són calents, els passem per un recipient amb sucre perquè en quedin ben plens.

Ara només em queda desitjar-vos que vagi de gust!



14 comentaris:

  1. Bon dia!!
    Felicitats pel post.
    Nosaltres vada any fem brunyols. Tradició i sempre abans d´anar de minivacances els fem. O sigui que avui a coure brunyols tota la tarda.
    Que bons que són...
    A la recepta nosaltres i afegim la berraja de rajiolis...
    Ptooo

    ResponElimina
  2. Be, no tenen mala pinta no... ara, si considero que el pantaló apreta y que arriba l'estiu... Però la recepta me la guardo.

    Laura

    ResponElimina
  3. Que peligro, a estas horas!!! Me las comería todas!!!
    Un beso!


    http://cocoolook.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  4. Qué buena pinta tienen, seguro que estan buenisimos:)
    Besos de http://animasorella.blogs.elle.es/2013/03/27/ethnic/

    ResponElimina
  5. dios que pinta... y yo con el hambre que tengo!! esto no puede ser....!!! jajaaajja

    http://maraalavista.wordpress.com/

    ResponElimina
  6. mmmmmmmmmmmm que ricassss!!! Un beso desde http://actualentodo.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  7. mmm I love donuts!!!
    Would you like to follow each other? It would be great for me...tell me what do you think =)
    kisses,
    vogue4breakfast.com/

    ResponElimina
  8. Mmmm...Que pinta té!! Per a quan la recepta?
    Un beset!!

    ResponElimina
  9. Precisamente tenida previsto hacerlos mañana....me viene genial la receta.

    ResponElimina
  10. mmm con lo que me gusta a mi un dulce, seguro que te salen buenisimas.Un besazo
    http://thedesire.blogs.elle.es/

    ResponElimina
  11. Enhorabuena por tu blog. Te sigo.

    www.guiadeestilo.com

    ResponElimina
  12. Por favor yo quiero una de esas rosquillas que buena pinta tienen ummmm tienen que estar buenisimas!! Un besazo enorme

    http://aidaduque.blogspot.com.es/

    ResponElimina

Gracies per els vostres comentaris